Skip to content


Szabályok - első rész

Új sorozatot indítunk a magyarországi térképszerlesztési szabályokról, módokról. Az első bejegyzésben az úttípusokról és elnevezésükről írunk a Tovább után.

Watt25 wiki-s írása az aktuális szavazás eredménye után.

 

Cimkézés; a megfelelő úttípus beállítása

Térképed szerkesztése közben észre fogod venni, hogy jónéhány út típusa nem megfelelően van beállítva. Tehát előfordulhat, hogy egy autópálya utca típusnak van megadva, vagy egy útnak több típusa is van.

A pontos úttípus beállítása (címkézés) a következők miatt fontos:
1. A térkép szemlélése közben a "nagyobb" utak előbb megjelennek (autópálya, főutvonal), mint az utcák. A helyes beállítás segít a térkép könyebb értelmezésében.
2. Útvonaltervezéskor a főbb útvonalak prioritást élveznek a kisebbekkel szemben. 5km a Rákóczi úton vagy 5 a Dohány utcán át nem mindegy.

Amikor a területed szerkeszted, kérlek tartsd észben ezeket a megfontolásokat.

Freeway

Autópályák, autó utak. Mind lakott területen kívül mind azon belül alkalmazhatjuk. A fel és lehajtókhoz pedig a Ramps típust.

 

Major Highway

Elsőrendű és másodrendű főutak. Figyelem, nem csak az egyszámjegyű utak az elsőrendű főutak, ellenőrizd itt! Lakott területen belül is alkalmazható ott, ahol itt is út látható.

 

Minor Highways

Minden első- és másodrendűnél alacsonyabb, szilárd útburkolattal rendelkező országút, illetve ahogyan a Major Highways-nél, lakott területen belül az országút folytatása. Segítség

 

Ramps

Autópályák illetve magasabb rendű utak le- és felhajtója, lakott területen belül és kívül egyaránt. Az autópályával párhuzamosan futó, lehajtókat összekötő úthoz is ezt használd. A lehajtók hálózata az autópálya végső elhagyásáig vagy a másik autópálya eléréséig végig ramp, itt a Service Road-ot ne alkalmazzuk!

 

Primary Street

Csak lakott területen belül alkalmazható! Minden főutca, illetve lakott területen belül futó főútvonal
Településen belül nagyobb távolságokra közlekedésre, településrészek összeköttetésére szolgáló önkormányzati fenntartású út.
A Minor vagy Major Highway-ek lakott területen belüli folytatása nem főutca, hanem lakott területen belül változatlanul folytatódnak Minor / Major Highway-ként!

 

Street

Lakott területen belüli szilárd útburkolattal rendelkező út, utca.

 

Service Roads

Főbb utakkal párhuzamosan futó, szigettel elválasztott kisebb út. Legjellemzőbb példája Budapesten az Andrássy út. Ezen felül lakott területen kívül a benzinkutak útjait jelöljük ezzel a típussal.
Alapvetően nem átmenő forgalomra, hanem a cél végső megközelítésére vagy útközbeni megállásra szolgáló utak.

 

Dirt Roads / 4x4 trails

Földút. Lakott területen belül és azon kívül is alkalmazható.

 

Parking Lot Road

Parkoló. Lakott területen belül és azon kívül is alkalmazható. Parkolón csak akkor vezet keresztül az útvonaltervező, ha nincsen másik útvonal a cél eléréséhez.

 

Private Road

Magánút. Lakott területen belül és azon kívül is alkalmazható. Elvileg ilyen úton is csak akkor vezet át az útvonaltervező, ha nincsen másik útvonal, azonban a tapasztalat azt mutatja, hogy sajnos nem így van.

 

Walking trails, Pedestrian Boardwalk

Járdák, sétálóutcák. Egyelőre nem igazán használjuk. Ha mégis úgy döntenél, hogy használod, arra vigyázz, hogy még véletlenül se legyen átjárhatóság az autóval járható utak és a járdák között. Azonban Waze elvárja, hogy minden egy szintben találkozó út kereszteződésben találkozzon, mert egyébként Map Problem keletkezik. Ezt elkerülendő, össze kell kapcsolni a járdákat is az utakkal, azonban arra vigyázni kell, hogy a kanyarodás tiltva legyen egyikről a másikra.

 

Stairway

 

Railroad

Vasútvonal. Jelenleg a kliensben nem jelennek meg, az is szóba került, hogy az összes eddig megrajzolt vasútvonal eltávolításra kerül. Egyelőre sok haszna ezért nincs, pedig navigációs pontoknak nagyon jók a vasútvonalak. Ugyanaz vonatkozik rájuk, mint a járdákra.

 

Runway/Taxiway

Repülőtéri leszállópálya, gurulópálya

 

Elnevezés; a megfelelő nevek megadása

Megjegyzés: a fejlesztők állandóan felülvizsgálják az utak neveit, amint megjelenik a rendszerben. A közeljövőben lehetőség lesz alternatív neveket megadni az egyes útaknak, útszakaszoknak, majd kiválasztani azok közül a legmegfelelőbbeket.
Amennyiben nem vagy biztos egy út elnevezésében, keresd fel a fórumot és kérj tanácsot, vagy várj, amíg a fenn említett módszer életbe lép.

 

Highways

Itt állt egy szöveg ami a térképünkre biztosan nem vonatkozik, mert mi az egészet magunk rajzoljuk ki. (Amerikában az országutak esetében nem volt így). A lényeg, hogy ha egy útnak több neve van, de nem a legtöbbször használt van a rendszerben, akkor egyelőre hagyjuk is úgy.

 

Le- és felhajtók

A feljárók és kijáratok egyaránt "ramps"-ként legyenek jelölve a következő módokon:
[<út száma, amelyre visz a le/felhajtó>] ">" <melyik város irányába, melyik részére>
Például:

[M6] > Budapest
[6] > Érd dél

Persze ha nem ismert az út száma, amelyre visz,akkor megkereshető az ÚtAdat oldalon, esetleg elhagyható.
> Dunaföldvár észak

 

Új utcák esetén (New streets)

 

Arra figyelj, hogy a megfelelő úttípust add meg, illetve az elnevezés is stimmeljen.

- Hide quoted text -

Címkék: szabályok cartouche

A bejegyzés trackback címe:

https://waze.blog.hu/api/trackback/id/tr342737120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

uhi 2011.03.21. 08:09:30

"Járdák, sétálóutcák. Egyelőre nem igazán használjuk. "

Szerintem használatuk bizonyos esetekben elkerülhetetlen, például amikor egy település adott nevű utcája teljes egészében sétálóutca. Ha ezt nem ábrázoljuk, akkor az adott nevű utcát nem lehet megtalálni a térképen!

süti beállítások módosítása