Skip to content


A budapesti rakpartok elnevezéséről

Bár ez már fél éves hír, néhány felhasználói megjegyzésből úgy tűnik, nem mindenki ismeri a rakpartok új neveit Budapesten, ezért álljon itt egy cikk a pontos nevekkel:

A Fővárosi Közgyűlés csütörtöki(2010. 06.03-i - szerk. megj.) ülésén úgy döntött, hogy átnevezik a budapesti alsó rakpartokat. A Carl Lutz Alapítvány 2005-ben jelezte, hogy a dunai alsó rakpartok elnevezésével szeretnének emléket állítani az 1944-es nyilas terror üldözöttjeit mentő hősöknek és mártíroknak. A közgyűlés már decemberben tárgyalt a kérdésről, ám erről akkor nem döntött. Azt követően a javaslat azért nem kerülhetett a testület elé, mert a köztársasági elnök kiírta a 2010. évi országgyűlési választás időpontját és ekkor már nem lehetett a közterületek nevét megváltoztatni.

A választások befejezéséig tartó moratórium ideje alatt két újabb kezdeményezés érkezett a Főpolgármesteri Hivatalhoz, ezek a dunai alsó rakpartok két, korábban még elnevezési javaslattal nem érintett részére vonatkoztak. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) gróf Esterházy Jánosnak, míg a Magyarországi Eszperantó Szövetség Valdemar és Nina Langlet áldozatos munkájának szeretett volna emléket állítani.

A budai alsó rakpart új nevei:

A közgyűlés csütörtökön 56 igen szavazattal támogatta a rakpartok elnevezését. Így a budai alsó rakpart neve a Mozaik utca és az Árpád híd között gróf Esterházy János rakpart lett, az Árpád híd és a Margit híd között Slachta Margit rakpart, a Margit híd és a Batthyány tér között Angelo Rotta rakpart, a Batthyány tér és a Lánchíd között Sztehlo Gábor rakpart, a Lánchíd és az Erzsébet híd között Friedrich Born rakpart, az Erzsébet híd és a Szabadság híd között Raoul Wallenberg rakpart, a Szabadság híd és a Petőfi híd között Valdemar és Nina Langlet rakpart lett.

A pesti rakpart új nevei:

A közgyűlés a pesti alsó rakpart nevét is megváltoztatta: az Újpesti rakpart alsó autóútját a Dráva utcától a Margit hídig terjedően Carl Lutz rakpartnak, a Margit híd és a Lánchíd közötti szakaszt id. Antall József rakpartnak, a Lánchíd és az Erzsébet híd közötti szakaszt Jane Haining rakpartnak, a Szabadság híd és a IX. kerület Közraktár utca közötti szakaszt Salkaházi Sára rakpartnak nevezték el. A közgyűlés döntött arról is, hogy a XXII. kerületben a Landler utca nevét Szent Flórián utcára változtatja.



Forrás:
http://ingatlan.net/magazin/2010/06/12-uj-neve-lesz-a-budai-es-a-pesti-rakpartoknak/

 

- Hide quoted text -

Címkék: közlekedés cartouche

A bejegyzés trackback címe:

https://waze.blog.hu/api/trackback/id/tr532695312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Stonerock 2011.02.27. 22:14:58

Köszi az infót, én sem tudtam róla.
Már épp készülődtem, hogy átnevezem a rakpartokat, de akkor inkább mégsem teszem :)

A beidézett szöveggel egyébként lehet csinálni valamit? Ezzel a háttérrel a fekete szöveg eléggé nehezen olvasható.

Wroadd 2011.02.28. 08:29:08

Módosítottam a színeket...

süti beállítások módosítása